Noks Nauta

Ik ben schrijver, spreker en workshopleider met een achtergrond als bedrijfsarts en psycholoog. Ik zet me in voor een beter leefklimaat voor hoogbegaafde volwassenen.

Klassieke zang

Klassieke zang is mijn grote passie. Als mezzosopraan zing ik in verschillende gezelschappen en treed ik op als solist. En als ik zelf niet zing, vertel ik er wel over. Regelmatig geef ik presentaties over klassieke muziek aan groepen en verenigingen.

Het begin van een passie

Ik begon in 1971 met zingen in het Amsterdam Oratorium Koor bij Piet van Egmond. Daar bleek al snel dat dit mijn grote passie zou worden. Niet alleen is zingen als fysieke ervaring heerlijk, maar ook is het geweldig om anderen een mooie luisterervaring te bieden. Of ik nou solo zing of in een groep. Daarbij vind ik de teksten die ik zing ook van groot belang. 

Ontwikkelen

Daarna ben ik altijd blijven zingen. Ik zong in verschillende oratoriumkoren en cantorijen in Veenendaal, Leidschendam, Den Haag en Delft. En om mijn eigen stem te ontwikkelen, nam ik zangles. Eerst jarenlang bij Jo Bollekamp in Rotterdam, sinds 1994 bij zangeres en zangpedagoge Julia Bronkhorst te Voorburg en sinds 2021 bij Annelies van Gerven te Zeist.

En nu?

Op dit moment zing ik als koorlid bij het Zeister Kamerkoor Zeister Kamerkoor – Home. Een klein gemengd koor met een grote variatie in repertoire. 

Opera

Ook maak ik deel uit van Fagerhult. Dit speelse operagezelschap combineert liederen en aria’s uit bestaande opera’s en operettes om tot levendige en (soms) absurdistische nieuwe stukken te komen. De muzikale leiding ligt bij Julia Bronkhorst.

Fagerhult heeft in 2019 een opera uitgevoerd over het Bronovo Ziekenhuis. Die opera zal in 2023 opnieuw worden uitgevoerd en dan in het Bronovo ziekenhuis te Den Haag. Libretto Olaf Mulder, muziek Paul Prenen.

In 2021 en 2022 hebben we de opera ‘Dromen van Huygens’ uitgevoerd, waar ik zelf een belangrijk stuk van het libretto voor heb geschreven. Nieuwe ideeën zijn nog in voorbereiding. 

Solist

Ik heb al een breed repertoire maar ik bouw er ook nog steeds aan. Ik oefen met diverse goede amateur pianisten. Momenteel (2023) werk ik o.a. aan liederen van Elgar en Tsjaikowski. 

Regelmatig zing ik als amateur-soliste in (huis)concerten en kerkdiensten. Mijn repertoire bevat zowel liederen als aria’s alsmede diverse duetten en terzetten. Ik zoek graag bijzondere muziek uit of werk met thema’s, zoals ‘de maan’, ‘vrouwelijke componisten’, ‘het hart’. 

In 2022 nam ik deel aan de masterclass Brahms voor liedduo’s in het Internationaal Liedfestival te Zeist. 

Vertellen

Als ik zelf niet zing, praat ik graag over muziek. Ik geef presentaties aan kleinere groepen, zoals een vereniging of een groepje mensen in een verzorgingshuis. Ik vertel dan bijvoorbeeld over een opera, een componist of een bepaald thema en maak daar een programma van. Natuurlijk blijft het niet alleen bij praten, maar luisteren we ook samen naar muziekfragmenten.

Ik verkleed me soms als iemand uit de muziekgeschiedenis en speel dan een act. Ik deed dat bijvoorbeeld van Anna Maria van Schurman en van Amy Beach

Vorige Bericht

© 2023 Noks Nauta

Teksten: Tamar Doorduin | Fotografie: Gijs de Kruijf | Website: Brighture | Thema: Anders Norén