Noks Nauta

Ik ben schrijver, spreker en workshopleider met een achtergrond als bedrijfsarts en psycholoog. Ik zet me in voor een beter leefklimaat voor hoogbegaafde volwassenen.

Klassieke zang

Klassieke zang is mijn grote passie. Als mezzosopraan zing ik in verschillende gezelschappen en treed ik op als solist. En als ik zelf niet zing, vertel ik er wel over. Regelmatig geef ik presentaties over klassieke muziek aan groepen en verenigingen.

Het begin van een passie

Ik begon in 1971 met zingen in het Amsterdam Oratorium Koor bij Piet van Egmond. Daar bleek al snel dat dit mijn grote passie zou worden. Niet alleen is zingen als fysieke ervaring heerlijk, maar ook is het geweldig om anderen een mooie luisterervaring te bieden. Of ik nou solo zing of in een groep.

Ontwikkelen

Daarna ben ik altijd blijven zingen. Ik zong in verschillende oratoriumkoren en cantorijen in Veenendaal, Leidschendam, Den Haag en Delft. En om mijn eigen stem te ontwikkelen, nam ik zangles. Eerst jarenlang bij Jo Bollekamp in Rotterdam, en sinds 1994 bij zangeres en zangpedagoge Julia Bronkhorst te Voorburg.

En nu?

Op dit moment zing ik als koorlid bij het Delfts kamerkoor Ars Vocalis en als solist in het trio Trevoc. Ars Vocalis zingt een breed repertoire van muziek uit vele eeuwen. Vaak a capella, soms met begeleiding. Trevoc bestaat uit drie solostemmen, die sinds 2007 in wisselende bezetting een breed repertoire aan vocale muziek brengen. We zijn beschikbaar voor uitvoeringen in bijvoorbeeld verzorgingshuizen.

Absurdistische opera

Ook maak ik deel uit van Fagerhult. Dit speelse operagezelschap combineert liederen en aria’s uit bestaande opera’s en operettes om tot levendige en (soms) absurdistische nieuwe stukken te komen.

Solist

Regelmatig zing ik als amateur-soliste in (huis)concerten en kerkdiensten. Mijn repertoire bevat zowel liederen als aria’s alsmede diverse duetten en terzetten. Ik zoek graag bijzondere muziek uit of werk met thema’s, zoals ‘de maan’, ‘vrouwelijke componisten’, ‘het hart’.

Vertellen

Als ik zelf niet zing, praat ik graag over muziek. Ik geef presentaties aan kleinere groepen, zoals een vereniging of een groepje mensen in een verzorgingshuis. Ik vertel dan bijvoorbeeld over een opera, een componist of een bepaald thema en maak daar een programma van. Natuurlijk blijft het niet alleen bij praten, maar luisteren we ook samen naar muziekfragmenten.

Vorige Bericht

© 2021 Noks Nauta

Teksten: Tamar Doorduin | Fotografie: Gijs de Kruijf | Website: Brighture | Thema: Anders Norén